حق اختراع چیست و حقوق آن کدامند؟

 

حق اختراع یکی از مسائل مهم مزایای ثبت اختراع می باشد که شما با خواندن این مقاله ی کامل در مورد حق اختراع، به تمام جوانب آن مسلط می شوید و به زودی در صدد ثبت اختراع برمی آیید تا از مزایای ثبت اختراع بهره مند شوید؛ ولی قبل از آن از شما اجازه می خواهم تا برای افرادی که تعریف دقیق اختراع را نمیدانند، اختراع را شرح دهم که یادآوری آن برای شما خالی از لطف هم نیست، ولی اگر تعریف علمی و دقیق اختراع را می دانید، می توانید از این مرحله عبور کرده و به عنوان بعدی بروید. امیدواریم که این مقاله ی کامل، برای شما ارزشمند واقع شود.

 

اختراع چیست؟

اگر بخواهیم تعریف دقیقی از اختراع چیست برای شما ارائه کنیم، باید بگوییم که اختراع یک راه حل نوآورانه و جدید، برای یک مشکل فنی است که تا به حال وجود نداشته است. حال بهتر است بگوییم که اختراع ممکن است، به وجود آمدن یک وسیله، دستگاه، فرمول شیمیایی، محصول، دارو، فرآیند اقتصادی و… کاملا نو و جدیدی باشد، یا حتی ممکن است بهبود و بهینه سازی قسمتی از محصول یا فرآیند از قبل اختراع شده ای، باشد. تعریف دیگری و علمی تری از اختراع وجود دارد که به نظر بهترین تعریف آن نیز می باشد؛ به نتیجه و حاصل تلاش فکری و آن چیزی که از ذهن خلاق یک مخترع، در شکل یک محصول صنعتی کارآمد یا فرآیند صنعتی به وجود می آید، را می توان بهترین تعریف اختراع چیست بیان کرد.

 

حق اختراع چیست؟

تعریف حق اختراع  چیست و منظور از ورقه ی اختراع چیست؟
حق اختراع عبارت است از حق انحصاری مخترع در استفاده از اختراع خود دارد که برای مدت مشخص؛ حق اختراع نتیجه زحمت، کار و فعالیت مخترع است، زیرا کالای جدیدی به بازار عرضه کرده است. البته همان طور که گفته شد، اختراع باید از لحاظ اقتصادی و عملی قابل استفاده و کاربردی باشد، زیرا قوانین علمی که ممکن است بعداَ منشاء نتایج مهمی گردند از لحاظ مادی ارزش اقتصادی ندارند.

علاوه بر آن اختراع باید نو و جدید باشد و قبلاَ شناخته نشده باشد، زیرا در این صورت هر کس می تواند از آن استفاده کند و اکتشافات قبلی را اشخاص نمی توانند به عنوان اختراع در انحصار قرار دهند. در این رابطه، در ماده ی 26 قانون ثبت علایم و اختراعات ایران آمده است : ” هر قسم اکتشاف یا اختراع جدید در شعب مختلفه صنعتی یا فلاحتی به کاشف یا مخترع آن حق انحصاری می دهد که بر طبق شرایط و در مدت مقرره در این قانون از اکتشاف یا اختراع خود استفاده نماید، مشروط بر اینکه اکتشاف یا اختراع مزبور مطابق مقررات این قانون در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد”.

برای اطلاع از مزایای اختراع ثبت شده، مقاله ی 17 مورد مزایای ثبت اختراع را مطالعه کنید.

اعتبار حق اختراع چقدر است؟

مدت حق استفاده انحصاری از اختراع در همه کشورها به یک اندازه نیست و اغلب بین 16 الی 20 سال است. به موجب قوانین ایران، مدت اعتبار ورقه اختراع به تقاضای مخترع می تواند 10-15 یا حداکثر 20 سال باشد و این مدت به صورت کاملا شفاف در ورقه اختراع قید می گردد. در چنین صورتی مخترع یا قائم مقام قانونی او حق انحصاری ساخت یا فروش اعمال یا استفاده از اختراع خود را خواهد داشت.
ورقه اختراع سندی است که به منظور بهره برداری انحصاری از اختراع برای مدت محدودی به مخترع اعطاء می شود، تا رقبای وی قادر نباشند از اختراع او برای تهیه و فروش محصولات سوء استفاده نمایند. لازم به ذکر است مدت اعتبار ورقه اختراع از تاریخ تسلیم اظهارنامه محسوب می گردد.

کسی که حق استفاده انحصاری از اختراع را دارد باید همه ساله با پرداخت حق ثبتی به صندوق ثبت، علاقه خود را به ادامه انحصاری بودن اختراع اعلام دارد و اگر در موعد مقرر حق ثبت مربوطه را نپردازد به معنی انصراف مخترع است و از آن پس همه کس می تواند از آن استفاده کند، منتهی برای اینکه حقی ضایع نشود مدت سه ماه برای مخترع مهلت در نظر گرفته شده که در صدد تجدید ثبت آن برآید و یک سه ماه دیگر نیز به عنوان آخرین مهلت مقرر داشته که هر گاه در این مدت دو برابر حق ثبت مقرره را بپردازد باز قانون از حق انحصاری او حمایت خواهد کرد وگرنه پس از انقضای شش ماه اختراع باطل بوده و تمام افراد حق استفاده از آن را خواهند داشت.

 

نکته آگاه ثبت

 

4 مورد حقوق مخترع

بعد از صدور ورقهٔ اختراع مخترع حقوقی را کسب می‌نماید که عبارت‌اند از:

  1. حق استفاده و تولید
  2. حق نگهداری، عرضه، انتقال و فروش
  3. حق صادرات و واردات
  4. حق اعطای مجوز بهره‌برداری

 

حمایت از اختراع چگونه است؟

ثبت علامت تجاری و ثبت اختراعات، در اداره ثبت شرکت ها انجام می شود که پس از صدور حق اختراع به مخترع، از طرح او در بستر قانون و مقررات، به 2 شکل حمایت می شود:

  1. حمایت از اختراع به صورت ایجابی: این به این معنی است که مخترع می تواند از خلاقیت و تلاشی که برای اختراع به خرج داده، از اختراع خود، بهره ببرد.
  2. حمایت از اختراع به صورت سلبی: این قانون موجب می شود تا افراد هیچگونه اجازه ای درزمینه ی حق نقض و حق انتشار آن بدون اجازه ی مالک این حقوق را نداشته باشند (حمایتی نظیر قانون کپی رایت)

 

مقاله ای که مطالعه فرمودید برای حمایت از مخترعین عزیز و حق اختراع آن ها بود، تمام تلاش متخصصین ما بر این است که به اختراعات ثبت شده و همچنین مخترعین خوش ذوق و خلاقمان فضای کار دهیم، لازم به ذکر است که در انجام امور ثبت اختراع برای دریافت حق اختراع می توانید از آگاه ثبت کمک بگیرید و از مشاوره تلفنی رایگان ما بهره مند شوید.

دیدگاه های دیگران
هیچ نظری وجود ندارد.

دیدگاه خود را ثبت کنید

آخرین مقالات

مشاهده همه

تمدید برند

از مهم‌ترین ویژگی‌های مشاغل و کسب و کارهای موفق، داشتن علامت تجاری و برند است. اما هر برند ثبت شده دارای اعتبار محدود می‌باشد و برای استفاده…

ثبت شرکت رایگان

ثبت شرکت رایگان در انواع شرکتهای : سهامی عام، سهامی خاص، مسئولیت محدود، تضامنی، تعاونی، نسبی، مختلط سهامی و غیر سهامی، دانش بنیان و … توسط سامانه…

ثبت شعبه و نمایندگی شرکت

شرکت‌ها و اشخاص حقوقی، گاهاً قصد دارند کسب و کار و فعالیت خود را گسترش دهند و خدمات مربوط به کسب و کار خود را در نقاط…

ثبت مؤسسه حقوقی

مؤسسات حقوقی در دو نوع غیرانتفاعی یا غیرتجاری با هدف انجام اموری غیر از فعالیت‌های تجاری راه اندازی می‌شوند. این مؤسسات می‌توانند به عنوان امور خیریه، پژوهش‌های…