Skip to content

اساسنامه

اسانامه شرکت چیست

اگر در هنگام تاسیس و ثبت شرکت یا جست‌و‌جو در صفحات مختلف با کلمه اساسنامه مواجه شده‌اید و این پرسش برایتان به وجود آمده است که اساسنامه چیست؟ در ادامه قصد داریم به تحلیل این پرسش بپردازیم.

اساسنامه مدرکی است که برای مراکز مختلف مانند شرکت‌ها، مجتمع‌ تجاری و تشکیلات مختلف تنظیم می‌شود و در هنگام نگارش آن دلایل تأسیس، چگونگی اداره و کلیه اقدامات مهم و کلیدی برای آن واحد، را تعیین می‌کنند. همان گونه که داشتن شناسنامه برای یک فرد الزامی است و ماهیت آن شخص را توصیف می‌کند، برای یک دستگاه اداری هم اساسنامه این نقش را ایفا می‌کند و وجود آن اهمیت دارد.

اساسنامه شرکت چیست؟

در قسمت بایگانی یک شرکت، گواهی‌نامه‌های متعددی وجود دارند که از نظر حقوقی به آن اعتبار می‌دهند. از مهم‌ترین این مدارک اساسنامه شرکت است. این سند را در هنگام احداث یک مجموعه می‌نویسند و در آن درباره‌ نحوه مدیریت و مسائل شراکت افراد مختلف تصمیم‌گیری می‌شود.

از نکات ارزشمندی که باید در این نامه ذکر شود، طریقه کارکرد، سمت افراد و حقوق شرکت هستند. این مدرک باید با همفکری همه مقامات تأثیر‌گذار نوشته شود و همه اعضاء هم نسبت به اجرای آن پایبند باشند. توجه به بند‌های این سند از ایجاد مشاجره‌های احتمالی جلوگیری می‌کند؛ چون در آن مسائل چالش برانگیز مثل زیان و سود تحلیل شده است.

فرمت اساسنامه

لایحه قانون تجارت در بند شماره 8 فرمت مشخصی را برای نگارش اساسنامه پیشنهاد می‌کند که عبارت است از:

  1. بیان نام و نوع شرکت
  2. ذکر موضوع شرکت با جزئیات کامل
  3. مدت شرکت از نظر زمان ادامه یافتن کسب‌و‌کار
  4. آدرس نمایندگی اصلی شرکت و نمایندگی‌های فرعی آن در صورت وجود
  5. میزان دارایی شرکت
  6. شمار سهام‌های موجود و تفکیک آنها بر حسب داشتن نام
  7. مشخص کردن ارزش هر یک از سهم‌ها و موضوعات مرتبط
  8. روش واگذاری سهام دارای نام
  9. شیوه مبادله دو نوع سهام دارای نام و فاقد نام
  10. نکات و اسناد مربوط به اوراق از نوع قرضه
  11. شروط افت و افزایش دارایی‌های شرکت
  12. نحوه حضور مجمع‌های عمومی
  13. قوانین مربوط به میزان‌های حداقل، جهت اعتبار بخشی به مجمع‌های عمومی و سایر عوامل وابسته
  14. معین کردن مقررات مربوط به مدیریت و نحوه تصمیم‌گیری در برابر شرایط احتمالی مانند انتخاب جایگزین در صورت فوت مدیر سابق
  15. بیان محدوده قدرت و اختیار مدیر
  16. تعیین مقدار سهام تضمینی که مدیر به عنوان وثیقه به امانت می‌گذارد.
  17. تصویب آیین‌نامه‌های انتصاب بازرسان
  18. مشخص کردن ابتدا و انتهای یک سال مالی
  19. شیوه تعطیلی شرکت به صورت اختیاری و امور مربوط به آن
  20. نحوه تعویض اساسنامه

نحوه نوشتن اساسنامه

نگارش اساسنامه با توجه به فرمت استاندارد انجام می‌شود که ممکن است بر حسب نوع شرکت تغییراتی داشته باشد. در بند 1 نام شرکت را بر حسب زمینه کسب‌وکار آن انتخاب می‌کنند. منظور از موضوع شرکت در شماره 2 یعنی زمینه کاری و خدمات مجموعه به طور واضح بیان شود. با توجه به فرهنگ کشور ایران موضوع باید از لحاظ شرعی مورد تأیید قرار گیرد. واحد موردنظر در مدتی اندک و برای یک فعالیت مشخص راه‌اندازی می‌شود یا برای مدت طولانی قرار است پابرجا بماند.

در بند 5 باید نوع دارایی‌های شرکت با جزئیات کامل ذکر شود. اگر در شرکت نوعی از سهام به نام سهام ممتاز وجود دارد، میزان و منافع آن به دقت تحلیل شود. در این سند درباره‌ در خواست سهام و زمان آن هم بحث می‌شود. در اساسنامه تصمیم‌گیری در مورد کم یا زیاد شدن دارایی را هیئت مدیره انجام نمی‌دهد. در انتهای سال مالی باید کلیه حسابرسی‌ها و سود و زیان شرکت در اساسنامه قید شود.

انواع اساسنامه

بعد از پاسخ به پرسش اساسنامه چیست؟ و شیوه نگارش آن، نوبت به انواع اساسنامه می‌رسد که به توضیح آنها می‌پردازیم.

اساسنامه شرکت‌ های سهامی عام

در اساسنامه این نوع شرکت‌ها بند‌هایی که مربوط به سهام است، اهمیت خاصی پیدا می‌کنند. ذکر موضوعاتی مانند شیوه رأی‌‌گیری برای تصمیم‌گیری در مورد مباحث حیاتی و اظهار نظر درباره آنها، در این نوع مدرک ضروری است. به عنوان مثال روش رأی دادن به مسائلی مانند تعیین مدیر و سایر مقامات کلیدی به صورت کتبی است. همچنین در مورد زمان نشست‌های اعضای هیئت مدیره و افراد حاضر در جلسه و سایر عوامل مرتبط تعیین و تکلیف می‌شود. این اساسنامه در 30 تبصره و 58 ماده قانونی نوشته شده که همه آنها مورد تأیید سازمان تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند.

اساسنامه شرکت ‌های سهامی خاص

در این شرکت‌ها چند مدیر وظیفه اداره امور را بر عهده دارند؛ در نتیجه بند‌هایی که مربوط به اختیار مدیران است، تأثیر زیادی دارند. این اساسنامه در 61 ماده و 11 تبصره موضوعاتی مانند انتخاب پرسنل و بازرسان مجموعه، اعلام اشخاص صاحب امضا، را در بر می‌گیرد؛ همچنین مسائل مالی چالش بر انگیز را هم مورد بررسی قرار می‌دهد.

برای آشنایی با مراحل ثبت شرکت سهامی خاص و ثبت شرکت سهامی عام می توانید از این لینک اقدام نمایید.

اساسنامه شرکت‌ های تضامنی

این اساسنامه شامل 25 ماده است و بند‌های مربوط به دارایی‌ها در آن باید به دقت مشخص شوند. موضوعات مرتبط با شراکت در این اسناد اهمیت ویژه‌ای دارد که به طور شفاف بیان می‌شوند. همه‌ افرادی که در شرکت دارای سهام هستند باید با آن موافقت کرده و نامه را امضا کنند.

اساسنامه شرکت ‌های تعاونی

تنظیم اساسنامه برای این شرکت‌ها بسیار ضروری است. این مدرک در 59 ماده گردآوری می‌شود. این بند‌ها مواردی از قبیل هدف از تشکیل واحد، ناحیه قرارگیری نمایندگی آن و پروتکل‌های ترکیب دو تعاونی با هم را مورد بحث قرار می‌دهند. در اساسنامه باید نکات مربوط به شرایط پذیرش عضو جدید و مقررات مربوط به آن مورد توجه قرار گیرند؛ همچنین همه باید در نحوه اداره شرکت مذکور در این نامه با هم به توافق برسند.

مراحل ثبت شرکت تضامنی و ثبت شرکت تعاونی را در این 2 لینک مطالعه نمایید.

اساسنامه شرکت‌ های نسبی

در این نوع اساسنامه بند‌های مربوط به سود و زیان و تقسیم دارایی‌های شرکا باید به طور کامل و واضح بیان شوند؛ همچنین همه‌ی موارد مهم نظیر امور بانکی شرکت، جا‌به‌جایی سهام و هرگونه تغییر در مجموعه را باید در این مدرک بیاورند و ملاک عمل آنها باشد.

اساسنامه شرکت ‌های مسئولیت محدود

این نوع اساسنامه از 2 تبصره و 26 ماده تشکیل می‌شود. این مدرک شامل مواردی مانند ترکیب اعضای هیئت مدیره شرکت است. از میان این افراد یک عضو به عنوان رئیس منتصب می‌شود. نفر بعدی مدیر عامل است که نام او در اساسنامه قید می‌شود و نفرات بعدی به همین ترتیب مشخص می‌شوند. ذکر نام افراد صاحب امضا در این نوع مدرک بسیار مهم است.

ثبت شرکت با مسئولیت محدود به دلیل تقاضای زیاد و مراحل آسان، بسیار پر طرفدار و سریع در این صورت می گیرد.

اساسنامه شرکت‌ های دانش بنیان

تدوین اساسنامه در 11 تبصره و 58 ماده انجام می‌شود و شامل 7 بخش است. در این مدرک شرایط ورود افراد به عنوان تیم مدیریتی و مدارک تحصیلی آنها باید با جزئیات بیان شود.

هزینه دریافت اساسنامه

هزینه تدوین اساسنامه بخشی از مبلغی است که برای ثبت یک شرکت باید پرداخت کرد. این میزان بستگی به نوع شرکت و موارد مورد نیاز برای ثبت بستگی دارد و متغیر است. مؤسسه‌هایی که ثبت شرکت و تنظیم اساسنامه را انجام می‌دهند، در سال 1401 نرخ مصوبی دارند. این مقدار برای ثبت با عنوان شرکت سهامی خاص 9500000ریال، شرکت‌ مسئولیت محدود 15000000ریال است. برای انواع دیگر مانند تعاونی و… هم براساس مدارک لازم تعیین می‌شود.

سخن پایانی

در آخر باید گفت تهیه و تنظیم اساس نامه، فقط یکی از مدارک لازم برای ثبت شرکت می باشد و برای تاسیس یک شرکت در ایران، باید سایر مدارک و موارد لازم را در نظر داشته باشید.داشتن اساسنامه برای شرکت‌های سهامی اجباری است و برای سایر واحد‌ها هم بهتر است نوشته شود. نگارش این سند یک کار بسیار تخصصی و مهم است و هرگونه اهمال‌کاری در تنظیم این مدرک چالش‌های جدی برای شما به وجود می‌آورد. برای دریافت یک مدرک خوب و متناسب با انتظارات خود به افراد متخصص در این زمینه مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع که اساسنامه چیست؟ و پرسش‌های مرتبط می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید. با اشتراک گذاری نظرات خود ما را همراهی کنید.

چگونه اسانامه شرکت تنظیم کنیم؟

برای اینکار میتوانید مقاله مربوطه آگاه ثبت را مطالعه و همچنین با مشاوران در تماس باشید.

برای شرکت های سهامی یکی از مدارک لازم میباشد.

برای مشاوره رایگان و درخواست تنظیم اساسنامه فرم زیر را ارسال کنید:

  • 9 + 3 =

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *