شاید به جرات می توان گفت که این مقاله یکی از کامل ترین مقالات در زمینه ی اخذ کد اقتصادی می باشد که شما با خواندن آن می توانید به دریافت کد اقتصادی اقدام کرده و به راحتی آن را دریافت کنید. لازم به ذکر است که کد اقتصادی مانند شماره شناسنامه ی افراد حقیقی می باشد که به هر یک از شرکت ها یک کد اختصاصی مجزا داده می شود. حال به سراغ مقاله و توضیحات تکمیلی می رویم.
کد اقتصادی چیست؟
در سال ۱۳۷۳ قانونی وضع شد که طبق آن مقرر شد به اشخاص حقیقی و حقوقی که به فعالیتهای اقتصادی و تجاری از قبیل تولید کالا و ارائه خدمات میپردازند شماره ای تخصیص یابد که این اشخاص موظفند شماره اقتصادی خود را روی فاکتورهای خرید و فروش خود ثبت نموده و در مواقع مقتضی ارائه نمایند.
کد اقتصادی جهت شناسایی شخص، شرکت یا موسسه در واحد مالیاتی استفاده میشود و تمامی شرکتهای ثبت شده، ملزم به اخذ کد اقتصادی هستند.
اشخاص مکلف به اخذ کد اقتصادی
- کلیهی اشخاص حقوقی که به امر تولید، توزیع هر نوع کالا، تولید و مونتاژ و همچنین کارهای خدماتی اشتغال دارند؛
- کلیهی اشخاص حقیقی که به امر تولید، توزیع هر نوع کالا، تولید و مونتاژ و همچنین کارهای خدماتی اشتغال دارند و دارای جواز کسبوکار از مراجع مربوطه یا دارای محلی برای فعالیت تجاری هستند؛
- کلیهی اشخاص موضوع بندهای ۱-۲-۴ مادهی ۲ قانون مالیاتهای مستقیم اسفندماه ۶۶.
تبصرهی ۱: شعبات یا ادارات تابعهی اشخاص مذکور در بندهای ۳ و ۱ الف این دستورالعمل در تهران و سایر شهرستانها موظف به استفاده از کد اقتصادی مختص به وزرارتخانه، مؤسسات، نهادها و… حسب مورد است.
تبصرهی ۲: منظور از پروانهی کسبوکار از مراجع ذیربط، کلیهی جوازهای کسب یا کار صادره از اتاق صنایع و معادن و بازرگانی، اتحادیههای صنفی، وزارتخانهها و سایر مراجع ذیصلاح است.
مراحل اخذ کد اقتصادی
۱- تکمیل مدارک مورد نیاز برای اخذ کد اقتصادی
برای اخذ کد اقتصادی مدارکی که در توضیحات قبلی ذکر نمودیم را بصورت کامل در ۲ نسخه تهیه نمایید که یکی از این نسخهها را باید به قسمت تشکیل پرونده کد اقتصادی در ادارات مالیاتی تحویل دهید و نسخه دوم را نیز باید به قسمت مستغلات اداره مالیاتی تحویل دهید
۲- مراجعه به اداره مالیات
پس از تکمیل تمام مدارک لازم باید به اداره مالیاتی که با توجه به مرکز اصلی شرکت تعیین میشود مراجعه نمایید و این نکته مهم را در نظر بگیرید که با توجه به رویهای که چند وقتی هست در ادارات مالیاتی تهران مرسوم شده، برای تشکیل پرونده مالیاتی شرکتها به جهت اخذ کد اقتصادی اشخاص حقوقی، حضور شخص مدیرعامل و یا یکی از دارندگان امضاء مجاز شرکت الزامی است و حضور وکیل (چه وکیل مدنی و چه وکیل دادگستری) در این مرحله پذیرفتنی نیست.
۳- بررسی مدارک و مراجعه به قسمت مستغلات
پس از آنکه اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی نمودید، کارشناس اداره امور مالیاتی برگه معرفی نامه به شما ارائه مینماید تا با این برگه به قسمت مستغلات اداره مالیاتی مراجعه نمایید و با تشکیل پرونده مربوطه در این قسمت وارد فاز بعدی میشوید.
نکته مهم: دقت کنید تشکیل پرونده در قسمت مالیات برای این منظور است که اداره مالیات بتواند از ملک محل شرکت، مالیات بر اجاره دریافت نماید
۴- قرار گرفتن در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات به جهت راستی آزمایی
پس از آنکه در قسمت مستغلات، پرونده مالیاتی را تشکیل بدهید در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات قرار میگیرید.
در این زمان کارشناس از سوی اداره مالیات به محل شرکت شما اعزام میگردد (معمولاً بصورت سرزده و بدون هماهنگی قبلی) تا از محل شرکت شما بازدید نماید.
در واقع کارشناس نسب به وجود واقعی شرکت شما در آدرس رسمی شرکت راستی آزمایی میکند و گزارش بازدید خود را بصورت مکتوب به اداره مالیات تحویل میدهد.
۵- پاسخ اداره مستغلات به قسمت تشکیل پرونده
در پاسخ به نامه قسمت تشکیل پرونده مالیاتی، قسمت مستغلات نامهای مکتوب ارائه مینماید مبنی بر اینکه از محل شرکت مربوطه بازدید به عمل آمده و راستی آزمایی صورت گرفته است.
در نتیجه تخصیص کد اقتصادی به شرکت مربوطه بلامانع است (البته اگر واقعاً بلامانع باشد، وگرنه اعلام مینماید که شرکت در محل مذکور وجود خارجی ندارد که در اینصورت آغاز مشکلات بعدی برای شرکت متقاضی اخذ کد اقتصادی خواهد بود).
۶- مرحله پایانی و تخصیص کد اقتصادی
پس از اتمام موفقیت آمیز مراحل پیش گفته، کد اقتصادی ۱۲ رقمی که کدی انحصاری است، از سوی اداره مالیات به شرکت متقاضی اخذ کد اقتصادی اختصاص داده میشود.
نکته: چنانچه در مورد انجام هر یک از مراحل پیش گفته دچار مشکلی شدهاید و یا تصمیم به اخذ کد اقتصادی دارید و در این زمینه نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید، حتماً با کارشناسان مجرب ما تماس بگیرید.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ کد اقتصادی
- دریافت و تکمیل دفترچه از خدمات ادارهی دارایی؛
- دریافت فرمهای مربوطه و تکمیل آنها (واحد ثبت و شناسایی ادارهی دارایی)؛
- کپی شناسنامه و کپی کارت ملی همهی اعضای هیئت مدیره؛
- آگهی تأسیس شرکت و تغییرات ثبتی در دو نسخه؛
- کپی اساسنامهی شرکت؛
- کپی اظهارنامه یا شرکتنامه و تقاضانامه در شرکتهای غیر سهامی؛
- کپی آگهی روزنامه رسمی و تغییرات آن؛
- کپی پروانهی بهرهبرداری یا مجوز تأسیس در صورت موجود بودن؛
- کپی سند مالکیت اقامتگاه قانونی شرکت که در آگهی تأسیس قید گردیده در صورت استیجاری بودن کپی قرارداد اجاره که به تأیید واحد مالیاتی محل وقوع ملک رسیده باشد؛
- نامهی شروع یا عدم شروع به فعالیت و کپی آن بعد از ثبت دبیرخانه؛
- پرداخت مالیات حق تمبر به ادارهی دارایی؛
- سایر مدارک درخواستی.
جریمهی استفاده از کد اقتصادی دیگران
طبق تبصرهی ۱ مادهی ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، استفادهکنندگان از کد اقتصادی دیگران نسبت به مالیات بر درآمد و همچنین جرایم موضوع این ماده با اشخاصی که کد اقتصادی آنان مورد استفاده قرارگرفته است مسئولیت تضامنی خواهند داشت.
مهمترین دلایل اخذ کد اقتصادی
در زیر به موارد بسیار مهمی در زمینه ی اخذ کد اقتصادی بیان کرده ایم که با دانستن آن ها ممکن است در دریافت کد اقتصادی خود، لحظه ای تعلل نکنید.
- صدور فاکتور رسمی
- اخذ کارت بازرگانی
- رتبه بندی و اخذ گرید
- دریافت گواهی ارزش افزوده
- امکان ارسال اظهارنامه مالیاتی
- شرکت در مناقصات و مزایدهها
- انعقاد قرارداد با شرکتهای دولتی
- امکان برخورداری از معافیتهای مالیاتی
- انعقاد قرارداد با شرکتهای خصوصی حرفهای
در چه مواردی نیازی به اخذ کد اقتصادی وجود ندارد؟
- مساجد، تکایا و حسینهها نیازی به اخذ کد اقتصادیندارند
- اشخاص حقیقی و حقوقی که به فعالیتهای هنری و فرهنگی از قبیل فیلم سازی و فعالیتهای مرتبط، طراحی، خطاطی، نقاشی، ترجمه کتاب، گرافیک، ویراستاری و نویسندگی اشتغال دارند
مقاله ای که مطالعه کردید در زمینه ی تمام مراحل و مدارک اخذ کد اقتصادی بود که توسط متخصصین امور ثبتی و حقوقی آگاه ثبت برای شما نوشته شده است. با برقراری تماس می توانید از خدمات مشاوره تلفنی رایگان ما جهت امور ثبتی و حقوقی خود بهره مند شوید.